gak-gak

Vorige week woensdag kregen wij het kerstmenu toegemaild voor het kerstdiner van de fractie.
Ik had het braaf ingevuld en teruggemaild, vrij eenvoudig voor mij; ik hoef alleen het hokje vegetarisch aan te kruisen .
’s Avonds begon het een beetje te malen. Ik had namelijk als een van de voorgerechtjes gelezen dat er ganzenleverkrullen geserveerd werden. Ik had er nog met Hedzer over dat dat tegenwoordig toch echt niet meer kon en besloot dat ik het de volgende dag even aan de kamerleden waar ik voor werk zou voorleggen, omdat zij in de kamer ook woordvoerder zijn voor wat betreft dierenwelzijn.
Toen werd ik ziek. Om een uur of twee ’s nachts was ik klaarwakker en die ganzen bleven maar in mijn hoofd zitten. Dan is er maar 1 oplossing, er iets aan doen. Dus heb ik Joanneke Kruijsen en Harm Evert Waalkens gemaild (de kamerleden in ‘mijn’ pool) en ben daarna weer teruggekropen in bed om er een hele dag niet uit te komen.
Ondertussen had mijn mail Harm Evert geattendeerd op het kerstmenu (hij had het nog niet gezien), en hij heeft actie ondernomen.

In onderstaand persbericht van de PvdA-voorlichting kun je lezen wat voor actie.
Ik ben er heel blij mee

Persbericht
Den Haag, 15 december 2004

Kamerprotest tegen ganzenlever-menu

De Kamerleden Waalkens (PvdA), Eerdmans (LPF) en Van Velzen (SP) houden onder hun collega’s een handtekeningenactie om de ganzenlever van het Kamer-kerstmenu te schrappen. Het menu wordt namens de Tweede Kamer aan de diverse fracties en Kamerafdelingen aangeboden voor hun kerstdiners. Inmiddels staan er ruim 40 handtekeningen onder de protestbrief, waaronder die van vijf fractievoorzitters (PvdA, VVD, SP, LPF, GL).
Het gerecht op het Kamermenu bevat ganzenlever die in Israël via gruwelijke dwangvoeding is geproduceerd, waardoor de ganzen in enkele weken een onnatuurlijk grote lever van zo’n 750 gram per stuk ontwikkelen. Het is algemeen bekend dat de productie van ganzenlever met zeer groot en onacceptabel dierenleed gepaard gaat.
De drie Kamerleden vinden het inconsequent, onbegrijpelijk en onacceptabel dat een overheidsorgaan, dat juist pretendeert het goede voorbeeld te geven, een product met zoveel dierenleed voorschotelt. De drie: “We moeten een voorbeeld nemen aan al die supermarktketens, horecagelegenheden en ook Endemol, die ganzenlever juist helemaal uit hun assortiment hebben gehaald. De consument wil niet langer genieten van delicatessen die op zo’n gruwelijke wijze tot stand zijn gebracht. Wij willen vanuit een brede politieke groep politici duidelijk maken dat deze dierenmishandeling moet stoppen.”
De protestbrief is inmiddels door ruim 40 Kamerleden ondertekend, afkomstig uit vrijwel alle politieke geledingen (PvdA, VVD, LPF, GL, SP, CDA, D66, Groep Wilders). Wel is opvallend dat er zeer weinig respons is gekomen uit CDA en VVD. Ook de kleine christelijke partijen hebben niets laten horen.
De brief met handtekeningen is gericht aan Kamervoorzitter Weisglas. De Kamerleden dringen erop aan dat de ganzenlever van het kerstmenu wordt geschrapt en in de toekomst niet meer in gerechten zal worden verwerkt. Kortom, zij verwachten dat de Kamer zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt!
De Partij van de Arbeid heeft er inmiddels voor gezorgd dat zij tijdens hun kerstdiner geen ganzenlever krijgen.

Advertentie

5 gedachtes over “gak-gak

  1. Goed zo, dat je zo actie ondernam. Jek, ik zou er niet aan moeten denken. Helemaal vegetarisch ben ik niet maar wel een kritisch consument 😕

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s