Zeehonden

Vandaag vertrekt het kamerlid waar ik voor werk (Joanneke Kruijsen) naar Canada om daar de zeehondenjacht te observeren. Zij houdt deze week een weblog bij over wat ze daar ziet en meemaakt.
Het plan is om twee keer het ijs op te gaan om de jacht te observeren. Ook wil ze gaan praten met Canadese parlementariers. Eentje heeft in ieder geval vorige week al gevraagd om een gesprek met Joanneke, dus dat is al heel positief.
Afgelopen donderdag heeft het IFAW een rapport overhandigd met feiten over de zeehondenjacht. Op dezelfde dag zat er een brief met glossy folder bij de post van de Canadese ambassade. De waarheden van beiden lopen nogal uiteen. Volgens de Canadezen worden er geen zeehonden levend gevild, en ze doden alleen volwassen dieren.
Maar ja, als je definitie van volwassen is ‘geen wit vachtje meer’… de beestjes verliezen hun witte vacht al met 12 dagen oud! Ze krijgen hun eerste pups pas als ze vijf jaar oud zijn, dus dan lijkt het me stug dat ze met 12 dagen al volwassen zouden zijn…

Haar weblog kun je hier bekijken.

Advertentie

5 gedachtes over “Zeehonden

  1. Ik ben benieuwd. Ik hou er niet van als ‘feiten’ multi-interpretabel zijn. Worden die beesten nou als kind of als volwassene geslacht, geef gewoon aan hoe oud ze zijn, en worden ze nou wel of niet levend gevild?
    Hoewel ik geen tegenstander ben van de anti-zeehondenmeppers heb ik het wel zwaar met de eenzijdigheid. Waarom zijn zeehondjes zieliger dan legbatterijkippen, of andere beesten die niet al te zachtzinning behandeld worden? Ik las ‘fastfood nation’, met het verhaal over Amerikaanse slachthuizen: zeer slecht voor koe en illegale immigrant. (In Europa is dat overigens beter geregeld). Ik vind het jammer dan mijn gastland zich te buiten gaat aan de zeehondenjacht, net zoals ik het naar vind dat Japan en Noorwegen weer aan het walvisjagen slaan. Maar ik wil alle mensen die het vingerjt opheffen ook vragen om hun eigen gedrag in wat bredere zin eens onder de loep te nemen: waarom mag dit niet en laat ik andere dingen wel oogluikend toe.
    Dit is geen persoonlijke kritiek, ik denk dat ik gewoon wat meer geneigd ben om te reageren nu ik in Canada woon (ook al woon ik ver van Newfoundland af).

  2. @Peter. Soms is het in de politiek een kwestie van ‘pick your battles’. En deze slag is te winnen nu de VVD ook aan onze kant staat en samen met mijn kamerlid een wetsvoorstel wil gaan schrijven dat de import van zeehondenproducten verbiedt. Helaas is er nog geen meerderheid te vinden die tegen pelsdierfokkerijen, kalverenkisten, walvisjagen en ander dierenleed veroorzakende praktijken is. Je moet ergens beginnen, en nu er met de zeehonden een opening is grijpen we die kans.

  3. ik zie die scattige zeehondjes links. en dan zie ik rechts, het maakt me kotsmisselijk. ik hoop dat ze er mee stoppen, dit is zo stom 😦

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s