tevreden

Deze week maar een korte werkweek gehad. Donderdag moest ik namelijk naar de internist in Groningen. Dat hield in dat ik het werk van vier dagen geprobeerd heb in drie dagen te proppen, dat is dus wel even aanpoten dan.
Woensdagavond zijn we na het eten naar Sneek gereden, zodat we donderdag op een beetje normale tijd op konden staan en ons niet door allerlei files naar het Noorden hoefden te verplaatsen. Ook was het woensdag mijn vaders 59ste verjaardag. Hij viert het alleen vandaag (zondag), maar vandaag gaan we dus niet omdat we woensdag al geweest zijn. Ik heb mijn vader lekkere eau de parfum en aftershave balsam van Guivenchy cadeau gedaan, geurtje is goedgekeurd dus het cadeautje viel in de smaak.
Donderdagochtend om half acht opgestaan, ik sta meestal zo ongeveer om half zeven op, dus dat was dus wel even ‘uitslapen’ voor doordeweeks. Daarna een lekker ontbijtje en op naar Groningen.
Ik zit ‘helemaal’ in Groningen bij deze internist omdat ik onder behandeling ben voor een erfelijke ziekte (daar had ik het in het vorige logje ook al over), namelijk een erfelijk hoog cholesterol ook wel familiaire hypercholesterolaemie, oftewel FH.
Deze internist heeft mij sinds mijn zeventiende al onder behandeling, en niet alleen mij, maar ook meer familieleden die hetzelfde pakketje genen hebben. Mijn vader en mijn zusje hebben het ook. Ik blijf dus ook bij hem onder behandeling, want stel dat hij iets vindt bij mijn vader of zusje, dan is de kans groot dat ik het ook heb. Slaat iets aan bij hun, dan kan het ook bij mij goed werken.
Toen ik zeventien was, hebben mijn zusje en ik ons bloed laten testen op cholesterolwaarden. Die waarden waren dusdanig hoog, dat het toen bijna wel zeker was dat we FH hadden. Ik zat op een waarde van 9.8 . Dat is voor iemand van zeventien echt abnormaal hoog. Door medicijnen konden de huisarts en de internist het gelukkig al heel snel naar beneden krijgen. Ook moest ik mijn eetgewoontes aanpassen, maar niet echt dramatisch; thuis aten we al behoorlijk ‘vet-bewust’, dus echt een grote omschakeling was het niet. Twee jaar later was er in Amsterdam een arts aan het promoveren op FH. Daarvoor had hij gevraagd of hij in onze familie DNA-testen mocht afnemen. Hier wilde ik graag aan meedoen, want dan zou het helemaal zeker zijn dat ik het had.
De uitslag was natuurlijk niet verrassend, ik had FH. Toen ben ik ook bij de internist, van Doormaal in (toen nog) het AZG terechtgekomen.
De eerste keren dat ik daar kwam was telkens een van zijn eerste vragen: ‘Rook je?’ en als ik dan zei van niet, kreeg ik weer een uitgebreide uitleg waarom ik ook absoluut niet moest gaan beginnen met roken.
Als je FH hebt, is roken namelijk het slechtste wat je kunt doen. Het is nog slechter als vet eten. Vooral bij mannen is het een risico-factor. Als je niet weet dat je FH hebt, gewoon je leven leeft en je sigaretje rookt, is de kans dat je als man tussen je 25ste en je 35ste een hartaanval of herseninfarct krijgt aanzienlijk. Als vrouw kun je het ietsje later verwachten.
Rook je niet, let je op vet en neem je je medicijnen dan heb je een normale levensverwachting.
Dus ook afgelopen donderdag was natuurlijk 1 van de eerste vragen of ik rookte. Mijn antwoord dat ik allergisch ben voor rook kreeg dan ook als grapje terug dat dat maar goed was ook…
Vervolgens mijn bloedwaarden besproken. Als je FH hebt, gelden er iets andere normen dan wat voor gezonde mensen als goed beschouwd wordt. Gezonde mensen mogen onder de vijf zitten (liefst onder de vier). Ik heb 4.89, als ik geen FH zou hebben een mooie score. Maar, omdat ik FH heb, moet dat dus nog fors naar beneden. Waar het eigenlijk om gaat is dat je LDL (het slechte vet) bij FH bijna altijd ‘uit balans’ is. Ik had nu een LDL van 3.15. Voor gezonde mensen prima.
Voor mij bijna prima. Ik moet ergens bij de tussen de 3 en de 2.5 uitkomen, dan is de arts echt tevreden.
Dus mijn dosis lipitor is verdubbeld, en over twee jaar zien we weer verder.
Mijn waarden zijn dus bijna goed. Ik moet doorgaan met afvallen en sporten, medicijnen blijven slikken en gezond blijven

Na het bezoek aan de internist zijn we even Groningen ingeweest. Een lekker broodje gerookte paling gehaald bij Croissanterie Paris en boven bij Hooghoudt een supergoede cappucino gedronken. Daarna nog even door de Herestraat gewandeld, was niet veel veranderd. Ik heb in een zijstraatje nog een hele mooie rok gescoord voor weinig.
Daarna zijn we naar de Ikea gegaan. We hadden namelijk in het Ikea-boek gezien dat er een nieuwe keuken in het assortiment zat: een mooie donkerblauwe. Maar omdat ze in Delft deze nog niet opgesteld hadden en ook omdat ze in Delft nog niet de keukengidsen hadden, maar eens even kijken bij de vestiging in Grunn.
Dit was een hele nieuwe, pal achter de oude Ikea. Supergroot (ik geloof de grootste van Nederland). Heel ruim opgezet ook, ruime paden zodat je niet tegen mensen opbotst enzo, optimaal. En, de keuken die wij op papier zo mooi vonden, stond hier opgesteld. En in het echt was hij ook mooi! Opluchting, want we hadden namelijk met een andere keuken die in het boekje heel erg mooi leek een andere ervaring; die was in het echt namelijk echt lelijk van kleur.
Daar dus even rondgewandeld, alles goed bekeken… en we nemen dus waarschijnlijk de donkerblauwe keuken.
Daarna door naar Elbrich, mijn zusje. Die woont in Groningen dus daar gingen we natuurlijk ook nog even langs. Zij was 8 september jarig geweest, dus ook voor haar een cadeautje bij ons. Een ketting met blauwe hanger en een zilveren armbandje met dezelfde steentjes, ook deze vielen in de smaak. Ook had ik als grapje nog vier chocolade-egeltjes meegenomen van de Bijenkorf. Ik heb van mijn zusje begrepen dat zij en haar vriend nu elke avond een Big Brother-achtige eleminatieronde houden waarin de egels zelf het onfortuinlijke egeltje aanwijzen dat opgegeten mag worden… Dus ik denk dat er nu geen egeltje meer over is.
Om halfvier teruggereden naar Den Haag. Door files en regen en nog meer files waren we om half acht pas in Den Haag. Omdat we zo laat waren maar Chinees gehaald bij de Chinese Muur… waren we nog nooit geweest maar de gerechten waren super.
Toen was het voor ons lekker weekend… en dat is het nog steeds

Advertentie

8 gedachtes over “tevreden

  1. Aha, ik snap nu weer wat meer Amarins, want ik vond de waarde van je vorige log niet zo raar… Dat afvallen en sporten voor jou zo van belang is, begrijp ik ook beter.
    Egeltjes?? Chocolade-egeltjes? Wow, dat zou voor hier pas top zijn. Maar ja, geen Bijenkorf in de buurt dus ;(
    De nieuwe IKEA heb ik nog niet gehad, hoor van collega’s dat ze het waardeloos vinden maar voor mij geldt hoe groter hoe liever 😀

  2. ik zal 20 oktober bij van Doormaal langs in Groningen, daarvoor nog even bloedprikken. Laatste keer was 3,….. ik ben benieuwd welke waarden er nu uitkomen. Naast de lipitor heb ik nog ezetrol erbij gekregen, die vooral op het ldl effect heeft.

  3. Ik moest er even voor zitten om je verhaal te lezen.Het is maar goed dat je weet om gezond te leven. Want anders heb je wel een heel groot risico dat het mis gaat, zoals je al schreef.Niet leuk maar ja daar kan je dus ook weinig aan doen. je hebt het jammer genoeg. 😉

  4. als je van huis uit geleerd hebt zo vetbewust te eten en het voor je ziekte zo belangrijk is dat je gezond eet en niet te dik bent, waarom eet je dan zoveel koetjesrepen? en (het staat er in je log) waarom loop je een half uur per week hard? en niet een half uur per dag? in je lunchpauze bijvoorbeeld?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s