moe

Nog maar één dagje werken en dan is het weer weekend. Moet helaas vannacht ook even een nachtje alleen slapen, Hedzer heeft een tweedaagse cursus dus die blijft een nachtje in een hotel.
Vandaag een collega geholpen met een grote groep door het gebouw heen te loodsen. Toen we ze op kwamen halen hadden ze nog niet eens bezoekerstickers op omdat de beveiliging ze eigenlijk weg wilde sturen omdat ze zo luid waren.
Toen ze allemaal een sticker opgeplakt hadden konden we ze op sleeptouw nemen. 40 kinderen (12-14 jaar denk ik) en hun 4 begeleiders vervolgens door het gebouw geloodst naar Kolonieën, het bouwdeel waar de PvdA zit. Helaas zijn deze begeleiders van het type: ‘ik-hobbel-mee-met-de-groep-maar-ga-nu-niet-aan-orde-handhaving-doen’.
Eerst in de nieuwbouw langs vergaderzalen waar op dat moment commissievergaderingen aan de gang waren. “jongens, kunnen jullie een beetje stil zijn, hier wordt vergaderd”. De kinderen zijn even stil, maar beginnen al gauw weer te praten. Docent lacht schaapachtig naar mij, en drentelt vrolijk los van de groep om kunstwerken in de gang te kunnen bekijken. “meneer, we moeten als één groep bij elkaar blijven, dat moet van de beveiliging”. De docent sluit gelukkig weer aan. De kinderen beginnen weer luid te praten en te lachen. Als ik nog een keer “jongens” zeg, valt de groep stil en vraagt één van de docenten of ze even naar mij willen luisteren. Ik leg ze uit dat ze nu linksaf het bouwdeel in gaan waar onze kantoren zitten en dat daar gewerkt wordt. Dat het vervelend is dat er elke keer luide groepen langs de werkkamers lopen en dat ze daarom nu echt stil moeten zijn. Het werkt, maar ook helaas dit keer niet voor lang.
Na een dik uur kunnen we de groep weer ophalen om ze naar buiten te loodsen. Ik loop achteraan om te zorgen dat er niemand achter blijft. Ik maak een praatje met een docent en zeg dat ik in de tijd dat ik hier werk nog nooit zo’n luidruchtige groep heb meegemaakt.
Wat is de reactie van de docent: hij haalt zijn schouders op en zegt “ja, dat zijn ze al jaren…”. Ben blij dat ik niet in het onderwijs zit…

Advertentie

8 gedachtes over “moe

 1. Oma haar devies was met een nieuwe klas: Eerst streng aanpakken, dan weten ze wie de baas is. Daarna kan je de touwtjes wel wat laten vieren. Daar hebben deze docenten blijkbaar nog nooit van gehoord en dan laten ze maar over hun heen lopen, met het gevolg dat ze naar niemand luisteren.

 2. ik heb een groep met 14-16 jarigen.
  De eerste weken ben ik superstreng en daarna is het nooit meer zo….zijn ze gezellig en weten ze wat er van ze verwacht wordt. Lekker hoor.
  Ik heb wel een drukke groep, maar ik hoef maar iemand aan te kijken ze zijn stil.
  Doe ook net als wat elmallah altijd deed ( en de Kroon ook geloof ik) gewoon zitten wachten tot ze snappen dat ze stil moeten zijn…werkt echt! ( bij mijn groep tenminste)

  het onderwijs is wel leuk hoor! 🙂

 3. volgens mij was de groep gewoon te groot. en dan is het natuurlijk moeilijker handhaven. Volgende keer opsplitsen in groepjes van 10 dan worden de kinderen niet teveel afgeleid waardoor ze weer gaan lawaai maken.
  en verder is dit natuurlijk typisch gedrag, je hoeft je er niet bij neer te leggen, maar het is te voorspellen. 😉

 4. Blijkbaar malen die leerkrachten niet om zulke lawaaipapegaaien.
  Het zullen zelf ook wel rare snoeshanen zijn 😉
  40 pubers, lijkt me overigens ook wel wat teveel van het goede 😕

 5. ai… met zulke groepen ben ik ook wel eens op pad geweest. Inmiddels van twee kanten (als begeleider en als inleider). Moet bekennen dat beide kanten van de werkwijze niet makkelijk zijn 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s