Intocht Sinterklaas in Sneek

Net de intocht van Sinterklaas in Sneek bekeken. Sneek is min of meer mijn ‘home-town’, mijn ouders wonen er.
Wat me heel erg opviel was dat alle kindjes zo ‘mooi’ Fries spraken. En ook de burgemeester knoeide er mooi in om.
Willen ze nou echt de rest van Nederland laten geloven dat er in Sneek Fries gesproken wordt? Als er ergens geen Fries gesproken wordt in Friesland is het wel in Sneek. Als Fries ergens door de gemeente jarenlang genegeerd is als taal, is het wel Sneek. Sneekers spreken geen Fries, maar Sneekers. Doe dat dan ook als Sinterklaas langs komt en ga niet met andermans veren pronken.

Advertentie

26 gedachtes over “Intocht Sinterklaas in Sneek

 1. Ja maar Arno Brok heeft als wethouder in Leeuwarden het Fries onder de knie gekregen is een groot voorstander van de ‘taal’ te spreken. Voor mij krijgt hij de complimenten hoor en ik hoop dat hij ook in de gemeente Sneek de ambtenaren zo ver krijg het Fries meer gaan te gebruiken.

 2. Ik kwam via google op je log tercht omdat ik iets van foto’s hoopte te vinden van de intocht vanmiddag.
  Helaas is er nog niets te vinden, maar je hebt wel een leuke log, ik kom dus vaker langs.
  En inderdaad ik kwam vroeger veel in Sneek en kon iedereen verstaan. 😀

 3. @Richard: in principe vind ik het wel goed dat er zoveel mogelijk Fries gesproken wordt, maar als dat er krom uit komt en ook nog eens niet-ondertiteld op de landelijke tv uitgezonden wordt schiet het het doel voorbij.

 4. eh ju laat die Sneekers, wy Boalserters gongen der froeger fanút dat se in Sneek Frys praatten. Doe ik der naar skool gong kreeg ik in é gaten dat der ok nog in Sneeker taaltsje was. Maar ja , de measte Sneekers skame hun foor it Sneekers en brúke dan in soarte fan briek Nederlaans. Toen wy fan ‘e middag aan de kade stonnen, hat ik wel in echte Sneeker buurfrou naast my staan, moai om te horen.
  Mar de hast wol gelyk, fan ‘e middei wurdde it Frysk brûkt “omdat het zo leuk klinkt”. As se no op é skoallen it ek wat mear stypje soene, mar dat sil wol net it gefal wêze.

 5. er wonen heelveel friespratende mensen in Sneek. Allemaal de laatste 20 jaar verhuisd vanuit de dorpen naar Sneek. Ik ben er een van. We worden erg gediskrimineerd door de ouwe Sneekers die vooral geen fries dulden in hun/onze bijeenkomsten.Doevendans voorop die de burgemeester zelfs gevraagd heeft om niet meer fries in het openbaar te spreken. Ook willen de ouwe Sneekers niet dat er friese stukjes op de Sneeker avond gedaan worden want dat hoort niet bij Sneek. Erg ouderwets en bekrompen gedacht allemaal. Kortom, ik ben erg blij met het fries op de T.V.
  Er is een echte taalstrijd in Sneek aan de gang….

 6. Dit wist ik helemaal niet joh!
  Ik merk natuurlijk wel dat in Sneek vooral Sneekers gesproken wordt ( briek fries noem ik het meestal) maar dat ze anti-fries zijn is me altijd ontgaan.

  ik heb de intocht opgenomen en ben van plan morgen te kijken…ik ben erg benieuwd 🙂

  Mijn zusje was er met haar werk ( fugellan bewoners) wie weet zie ik haar nog 🙂

 7. jedeje is nogal radicaal in haar uitspraken. Een beetje gelijk heeft ze wel, maar zo extreem hoeft het ook weer niet. Afijn ik zet vanavond mijn schoen onder de verwarming en morgenvroeg zie ik het resultaat wel.

 8. Vind dat je helemaal gelijk heb amarins! De burgemeester deed wel een begin zinnetje in het sneekers maar de rest was allemaal fries of nederlnads.. Vond dat net, net , net ook wel wat irritant worden op het laatst.. He een fijn weekend! groetjes marieke

 9. Lekker nep hè?! Maar goed, ook wel weer leuk om te zien, toch? We zijn niet wezen kijken, al is het nog zo dichtbij, ik had geen zin om met de kinderen meer dan een uur onderweg te zijn, een uur te wachten en dan 5 minuten de Sint te zien. Op teevee is het verhaaltje er om heen wel zo leuk. Enne, Sint komt in Jirnsum ook aan hoor, op de 26e ‘al’ 😀 😀

 10. Engels als voertaal lijkt me wel wat, en spaans als tweede taal.
  Deze week moest ik al 2 keer het engelse woordenboek gebruiken bij het krantlezen. Dus ik stel voor om geen hollands,fries of sneekers te gebruiken maar engels. Tijdens de sinterklaas periode natuurlijk spaans. 😛

 11. Nou, nou. In diskusje nei oanlieding fan de oankomst fan Sinterklaas yn Snits en oer it frysk en it snitsers (gjin sneekers, mar snekers. Ut is un open lettergreep; je kortte ut ok su ou: sne-kers). De âlde Pieter Sjoerds Gerbrandy, minister-president yn het oarlochskabinet 1941-1945 (fan komôf fan de Lege Geaen en ek Sneker), sei it al tsjin de like legendaryske Winston Churchill: it is me wat, it is me wat.
  Normaal zou ik niet op deze discussie gereageerd hebben, maar ik werd geattendeerd op een opmerking van ene jedeje (leuk is dat op internet, je kunt je altijd lekker achter pseudoniemen verschuilen en zonder open kaart te spelen en ongecontroleerd de meest onzinnige dingen op het web plaatsen).
  Ouwe snekers suden teugen ut fries striede. “Doevendans voorop die de burgemeester zelfs gevraagd heeft om niet meer fries in het openbaar te spreken”.(einde citaat).
  Ik bin benijd om hokker Doevendans dat giet. En wër’t soks plak fûn hat. Ik wie it net. As riedslid fan D66 praat ik altiid Frysk en se nou en dan Snekers. Ik bin bliid dat wy in boargemaster ha dy’t “linich oerstapt fan Snitsers, nei Frysk, nei Nederlânsk”.
  Wat de utsending van sneon oanbelanget: it wie in perfect stikje Sneek Promotion. (Meer as 2 miljoen minsken seagen op Ned. 1 en 2. nei it programma.)
  De reade tried “niet” en “net” dúdlik ôfpraat tusken de minsken dy’t meidiene oan it programma (want it gie om in televyzjeprogramma foar de bern en net mear as dat) en wie leuk fûn (welke Friezen ha ea protesteard tsjin dat niet-net-misbrûk troch Sonnema in de beerenburgreklame?).
  It wie herkenber en it lei der net dik boppe-op; boppedat: ik ha gjin kromme lûden fan de bern heart. Ek net yn it tankwurd fan sinterklaas (“Dat ha jo moai sein, boargemaster.”)
  Boargemaster Brok begon ok noch met de echte sneker kreet: Haré (met dank aan Henk van der Veer).
  As ik ut su bekiek hew ik al feul te feul woorden smerig maakt aan dizze non-diskussie.
  Henk Doevendans, Snits

 12. Achte hear Doevendans,

  Ik haw fansels gjin idee wat d’r sich ofspilet yn’e Snitser polityk. Wit derom ek net hoe de boargemaster tsjinoer it Frysk stiet, of hoe ien fan’e 13 Doevendansers dy’t d’r neffens it tillefoanboek yn Snits wenje erchens oer tinkt. Wat ik wol wit is dat dizze Frysk om utens sich erchert oan’e Sonnema rekame wer’t it Frysk yn myn eagen net minder as belachlik makke wurdt. De grap is dat de Fryske Beweging dit mei my iens is:

  “…Dit is in goede saak, want de kommisje besiket net allinne de kwantiteit, mar ek it nivo fan frysktalige reklameboadskippen te ferbetterjen. It Frysk moat út de âldfrinzige en stigmatisearjende hoeke. Sa hat it bekende tillefyzjespot “It kin net!” fan de Sonnema Berenburg it beswier dat it Frysk maklik lykskeakele wurdt mei minsken dy’t in frjemd taaltsje prate. Gewoane hollânsktalige minsken (jongelju) kinne samar ferkearde konklúzjes lûke…” http://www.lineone.nl/skrift/sw6-reklamepriis2001.htm

  Jo sizze gjin kromme lûden fan’e bern heard te hawwen: ik leau ek net dat de skriuwster fan it stikje dat sein hat (“opviel was dat alle kindjes zo ‘mooi’ Fries spraken”). It gong earder om it forsearde manier werop it d’r utkaam: as in Hollander dy’t Frysk leard hat en dat ferfolgens besigt omdat ” ‘r sa goed mei de kultuer besig is”. Prachtig as ien us taal leard hat, mar it is ek in stikje beleefdheid nei net Frysk pratende minsken om yn harren selskip in taal te praten dy’t iederien ferstiet.

  It is moai dat de utstjoering fan sneon yn jo eagen in grut sukses wie, en ik hoop dat Snits d’r in protte ekstra toeristen oan oerhald. De utspraak “it lei der net dik boppe-op” is in waarde oardiel fan jo kant wer’t ik it net mei iens bin. It lei der fiersten te dik boppe-op. Ik kin sizze dat der nei oanlieding fan’e utstjoering fan sneon yn Hollan wer oer it Frysk praat wurdt. Of it op de manier is wer’t wy wat oan hawwe is in oare fraag.

 13. Wat ik mij afvraag is, waarom het fries zo opgedrongen moet worden, het is een belangrijk iets natuurlijk, maar we wonen wel in Nederland. Ik denk dat Jedeje haar toneelstukje niet mocht opvoeren en dat ze dat nu maar op deze manier verkoopt ( alsof het aan het fries ligt).
  Ik ben in Sneek opgegroeid en heb daar meer fries gehad dan toen ik nog in Woudsend woonde.
  Het zal in elke friese stad een strijd zijn, vermoed ik, behalve in Dokkum want in dat deel van Friesland kun je ze sowieso niet verstaan.

  Ik (en ook Amarins) ben van alle markten thuis, mijn vader een bolswarden, mijn moeder een echte friezin van het platteland.
  En ik heb geen interne conflicten dus het moet mogelijk zijn 😀 😉

 14. Dus het gaat wel alleen om de commercie en de kijkcijfers. De kinderen zijn dan een mooie aanvulling. Als de commerciëlen dan straks de boel op tv overnemen kan je helemaal lachen. 2 maanden lang een kruising van Halloween, St. Maarten en Sinterklaas en niet te vergeten de Kerstman. Alle oorspronkelijkheid is dan weg en niemand weet meer welke feest we dan vieren. Het sociale gezicht van St. Maarten en Sinterklaas is dan geschiedenis. Toch wel jammer voor de kinderen.

 15. Ter aanvulling op mijn eerdere reactie: mijn zusje was er dus helemaal niet bij. Het speciaal onderwijs en de gehandicapte medemens uit Sneek MOCHT er niet bij zijn.
  Stond vast raar op tv ofzo.
  Mijn zusje en iedereen op het Fugellan was erg boos, zo niet zwaar teleurgesteld.
  Wie doe je nou een groter plezier met Sinterklaas dan de verstandelijk beperkten?
  Maar de gemeente heeft alleen de “normale” basisscholen benaderd en van een plakje langs de route van sinterklaas voorzien.
  Schandalig!

 16. Volgens mij jufjojo is dat niet helemaal waar wat jij schrijft.Mijn dochter werkt zelf ook in een instelling voor verstandelijk gehandicapten. En volgens mij zijn ze wel in de gelegen heid gesteld om aan de route plaats te nemen. Zelf heb ik dat ook gezien dat er bepaalde sluisjes waren gemaakt voor rolstoel gebruikers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s