Katja misleidt met kokindjes

quote RTL-nieuws:
Dropmaker Katja misleidt de klanten
Dropmaker Katja mag de klanten niet meer voorliegen over de inhoud van dropjes, dat bepaalde de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA).

Misleidend
VWA heeft vanwege misleidende gezondheidsclaims ‘passende maatregelen’ genomen tegen dropproducent Katja. Dat zegt de Consumentenbond. Wat die passende maatregel inhoudt, is niet bekend.

Veel suiker
De consumentbond diende een klacht in bij de VWA omdat de dropmaker potentiële klanten probeert te lokken met grote stickers met het opschrift 0% vet. De consumentenbond vindt dit een loze claim omdat drop bijna nooit vet bevat, maar juist veel slechte suikers. Daar wijzen de fabrikanten hun klanten niet zo duidelijk op.

Volgens mij speelde dit al langere tijd, ik kan me herinneren dat de Consumentenbond hier afgelopen zomer ook al mee bezig was.
Goede zaak in ieder geval dat het niet meer mag. Ik denk dat je onbewust toch op dit soort claims let en daarom liever het ene product koopt als het andere.

Voor mij is het een gewoonte geworden als ik een product wil kopen dat ik nog niet eerder heb gekocht om het etiket te spellen. Ik eet geen vlees (maar wel vis) en moet op mijn cholesterol letten. Regelmatig zet ik iets waarvan ik denk ‘hee, lekker, laat ik dat eens proberen’ gauw maar weer terug in het rek omdat er vleesbouillon of gedroogde spekjes of gehard plantenvet aan toegevoegd is.

Letten jullie ook zo op wat er in je eten zit?

Advertentie

12 gedachtes over “Katja misleidt met kokindjes

 1. ik let er nooit op, maar velen zullen waarschijnlijk zeggen dat me dat ook wel aan te zien is 😉

  niet lachen: ik heb een tijdje geprobeerd mijn chipsverslaving iets gezonder te buigen: ik haalde alleen nog maar chips die minder dan 26 gram per100 gram vet bevatte. das nog flink zoeken hoor 😉

  allang weer vanaf gestapt. het boeit me niet. ik eet wat ik wil. gelukkig hoef ik er voor mijn gezondheid ook niet op te letten.

  waarom is gehard plantenvet niet goed? en staat dat ook zo op de verpakking? “bevat gehard plantenvet”?

 2. Ja. Dat wil zeggen: ik doe weer eens een poging… Nieuw jaar, goede voornemens, je kent het wel… Kijken hoe lang ik het volhoud: letten op de voeding en wat erin zit.

 3. @jufjojo: gehard plantenvet is niet goed voor je cholesterolverhoudingen, het is zogenaamd ‘slecht vet’. Over het algemeen kan plantaardig vet namelijk niet zoveel kwaad en is het meestal zelfs ‘goed’. Maar als het gehard is niet.

 4. etiket spellen doen wij ook. Vaak bij kant en klaar voedsel om het vervolgens niet te kopen, maar met een aangepast recept het voedsel zelf klaar te maken. Het is wat meer werk, maar dan weet je wel dat de vetten die er in zitten goed zijn en ook de hoeveelheden zout en suiker behoorlijk teruggeschroefd zijn. Neem bijvoorbeeld de kant en klaar sauzen voor pasta’s, koop de kruiden die op het potje staan gewoon los in de winkel en maak je eigen saus.

 5. Ik lees alleen de etiketten als ik denk dat er pinda, vis, sorbitol, sacharine (of andere surrogaat suikers) in zitten… vanwege allergische reactie. Maar verder heb ik werkelijk geen idee van callorieën en zo.

 6. Zéker als je moet letten op wat je eet, omdat je er ziek van kunt worden of slecht tegen kunt, is zoiets een rotstreek vind ik…
  Goed dat het aangepakt wordt!

 7. Als het iets nieuws is lees ik het wel . En verder eet ik bijna alles .Let wel wat op m,n gewicht maar ben er niet dagelijks mee bezig . Dat wil niet zeggen dat er iets af kan,dat wel .Maar ik vind dat het [nog] acceptabel is . Gr. Jan .

 8. Hebben ze ook gelijk in. straks staat er heel groot op de sinasflessen dat er nul procent alcohol in zit…dan krijg je zoveel informatie die nergens op slaat!

 9. ik let zo nu en dan op etiketten
  ga een beetje van mn eigen gezonde verstand uit of iets wel of niet gezond zou zijn
  maarja…dat zegt natuurlijk niets over kleurstoffen en andere rommel die soms in produkten zitten

 10. je hoort wel vaker van dit soort affaires. ik let er wel eens op, maar of het nou zo betrouwbaar is? kokindjes zijn wel super lekker trouwens 😀

 11. hoi allemaal,

  Ik ben bezig met een ethisch verslag over de misleidende gezonheidsclaims. misschien wat voor deze site…

  misschien kunnen we elkaar helpen

  Ik verneem graag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s