zomerstage

Gisteren en eergisteren mocht ik op zomerstage, woensdag het moeras in en gisteren het bos in, op stap met een boswachter. Dan is het toch wel heel leuk dat dit soort uitstapjes ook onder het kopje ‘ werk’  mogen vallen. Eergisteren was ik in Noord-Holland, rondom Zaandam. Eerst de ochtend varen, het veenweidegebied aldaar willen ze weer brak maken door zout water toe te laten, zodat er een unieke natuur kan ontstaan. Daar kunnen dan nieuwe soorten komen, maar er zullen er dan ook verdwijnen. Het gaat om niet echt een groot gebied, dicht tegen bebouwing aan en het voelde nogal als ‘knutselnatuur’ of tuinieren op grote schaal toen ons zaken werden uitgelegd. Niet helemaal het ‘ in de vrije natuur’ gevoel. In de middag naar het trilveen, wandelen in het moeras en wandelen op het veen. Erg gaaf, stappen zetten en dan echt voelen dat je over een laag water aan het lopen bent maar er niet doorheen gaan… Ook hier in feite maar een heel smal klein stukje (80 meter breed), maar enorm divers in soorten, hier lieten ze voor een groot deel de natuur haar gang gaan en dat leverde heel wat moois op. Ik heb dat toch liever dan dat gepruts met zout en zoet enzo wat we ’s ochtends hadden gezien.

En gisteren naar de Meinweg, bij Roermond. 35 graden,erg warm om een boswandeling te maken, erg warm om ook daar een stukje moeras mee te pakken, maar oh, wat was het mooi. Mooi om te zien hoe door het aanleggen van paden op een bepaalde manier de meest kwetsbare stukken niet afgesloten zijn, maar toegankelijk, maar op zo’n manier dat het niet te belastend is. Hier is de toegang van dat stukje bos. Het bord dat naast het pad staat heeft een paar extra regels bovenop de gewoon geldende, maar allemaal logisch.
zomerstage bij staatsbosbeheer
Mooi gebied en mooi om te zien dat er nagedacht is over hoe je de bezoekers goed spreidt over het gebied zodat iedereen rust ervaart. En ik heb de IJzeren Rijn gezien, die dwars door het gebied gaat (zie foto hieronder)

zomerstage bij staatsbosbeheer

Klik op de foto’s om meer te zien.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s