Voor de tweede zaterdagochtend op een rij heb ik al om 8 uur afgesproken met fractiegenote Marieke, we treffen elkaar bij het bruggetje achter de Zonnehof. Vorige week zaterdag gingen we naar Pijnacker voor een fractietraining, vandaag gaan we naar Pijnacker voor een ochtend georganiseerd door LTO.
Het is vroeg, maar geen straf om met het zonnetje erbij door de weilanden van Nootdorp naar Pijnacker te fietsen. Wat is onze gemeente toch mooi groen. Toch niet zo’n straf om op de vroege zaterdagmorgen op de fiets te zitten.
We werden verwacht op het bedrijf van de gebroeders Duijveststijn (. Een tomatenkweker, die vorige week begonnen is met boren naar aardwarmte (zie voor de vorderingen: http://gebroedersduijvestijn.web-log.nl/mijn_weblog/) . Een inspirerende inleiding over hoe je als ondernemer ertoe komt om duurzaamheid ‘gewoon’ onderdeel van je bedrijfsvoering te maken. Twee jaar geleden was ik al eens bij van den Bosch in Bleiswijk geweest, ook een tomatenkweker, die toen al een aardwarmteproject draaiend had. Erg interessant om nu te zien hoe de opstart gaat van een dergelijk project. Vervolgens de bus in, langs de vele tuinbouwkassen die in onze gemeente staan. Want ook dat is onderdeel van deze gemeente, het is zoveel meer dan woningen, winkels en wat leuk recreatigroen. Pas als je in zo’n grote, nieuwe kas staat, voel je hoe groot het is. Groot in oppervlakte, maar ook groot in allemaal kleine en grote uitvindingen waar de ondernemers mee bezig zijn, om zo gebruik van bestrijdingsmiddelen terug te dringen, om slim met de warmte om te gaan, om energie terug te koppelen naar het net…
Ik vond de opmerking dat er al vier jaar geen ‘doodskopmiddelen’ meer gebruikt waren erg mooi, om het woord, maar ook waar dat voor staat. Nog een andere mooie term die vanmiddag voorbijkwam was ‘sprokkelglas’. Zie voor meer uitleg wat dat is bijvoorbeeld hier: http://www.vakbladvoordebloemisterij.nl/pdf/e85a225e4c4ed8450cb688938b804040.pdf
De dag werd afgesloten op het vleesveebedrijf van familie de Koning. Daar een presentatie van de agrarische natuurvereniging Vockestaert. (http://www.vockestaert.nl/ ). De boeren krijgen grond van Staatsbosbeheer in erfpacht, zijn verplicht lid van de agrarische natuurvereniging en zorgen samen voor het landschap. Opvallend: de distels die de glastuinbouwers graag uit de berm in de buurt van hun bedrijven weg willen hebben (in verband met trips die van de distels hun kassen in kan komen), zien de agrarische natuurboeren juist graag in het land vanwege de nectar, want dat is weer goed voor de bijen.
We kregen op het vleesveebedrijf ook nog uitleg van een topslager over het vlees dat van deze boerderij afkomt: voor het hogere segment, de vakslagers en horeca. Vlees dat in alle rust de kans krijgt om te groeien, koeien die de ruimte hebben in de stal. In ieder geval dus geen kiloknallers in wording, maar ook hier weer gericht op een bepaald segment in de markt. Daarna was het tijd voor een hapje eten.
Als vegetariër vond ik het dan wel erg apart om tussen de vleeskoeien, in de stal dus, een barbecue te houden. Gelukkig was er ook voor vegaburgertjes gezorgd… Kortom, een mooie zaterdagochtend waarop we als gemeenteraad een kijkje mochten nemen bij de agrarische kant van onze gemeente. Een kant die volop aan het innoveren is en daarbij steeds duurzamer wordt.
Het was dus voor de tweede zaterdag op rij vroeg opstaan, maar de moeite meer dan waard geweest!
