Presiwatte?

Eind augustus werd er een extra presidiumvergadering ingelast. Of zoals een aantal mensen er al grappend over spraken “presidinges, presiwatte, wat is het eigenlijk”? Je moet goed op de hoogte van de gemeentepolitiek zijn om te weten waar het Presidium voor is. Bovendien is het een besloten vergadering, dus als er een extra vergadering ingelast wordt geeft dat de ruimte aan allerhande speculaties. Het Presidium is geen fractievoorzittersoverleg waarin we even achter de schermen alles met elkaar aftikken. Het is meer een vergadering waar we met elkaar over procedures spreken en over hoe we onze rol als gezamenlijke werkgever van de griffier invullen. Mijn inzet als deelnemer van deze club is ook altijd geweest de rol van het Presidium zo klein als mogelijk te houden, met een zo beperkt mogelijke taakopvatting.
Juist omdat ik vind dat het zo transparant mogelijk moet.Wat openbaar kan, moet openbaar.  Daarom bespreken we bijvoorbeeld de uitkomsten van de werkwijze raad heel kort in het Presidium, meer toetsend van ‘is het rijp voor besluitvorming’, maar doen we de inhoudelijke bespreking in de commissie bestuur.
De vergaderingen van het Presidium zijn besloten en rechtstreeks woordelijk doorbrieven wat iedereen gezegd heeft is niet toegestaan. Maar, wat volgens mij nog te onduidelijk is, is dat de besluitenlijsten van deze vergaderingen niet geheim of vertrouwelijk zijn. Soms, als we zaken bespreken die gaan over gevoelige informatie of personen is dat natuurlijk wel vertrouwelijk,maar het gros van de besluiten is niks geheims aan. Dat betekent dat iedereen die wil weten wat er besloten is gewoon de Griffie kan bellen of mailen met het verzoek deze besluitenlijstjes toegestuurd te krijgen. Gezien alle ophef en onduidelijkheid over wat voor geheim genootschap het Presidium wel niet is en de spookverhalen die daar uit voort spruiten, lijkt het me verstandig om deze besluitenlijsten beter toegankelijk te maken dan nu het geval is. Mij is opgevallen dat je heel goed moet graven in de website van Pijnacker-Nootdorp om bij de vergaderverslagen te kunnen (voor de liefhebber, hier dus: http://www.pijnacker-nootdorp.nl/53079/Zoeken_in_de_raadsinformatie ) Dat kan stukken beter en zal de transparantie en openheid ten goede komen. Daarom zal ik de eerstvolgende Presidiumvergadering ook voorstellen om de besluitenlijsten voortaan op een makkelijk toegankelijke plek op de website te publiceren, zodat iedereen kan zien dat het zo ongeveer de allersaaiste vergadering is die je als fractievoorzitter kan meemaken. 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s