Ganzen, ganzen, ganzen

Zowel lokaal als landelijk waren vandaag de ganzen in het nieuws. De zomerganzen hebben het nogal naar hun zin in ons land en een aantal in onze gemeente. Nu is het de laatste jaren ook wel erg prettig vertoeven voor ze, met boeren die op steeds meer plekken extra lekker raaigras inzaaien bijvoorbeeld. Dat dat eiwitrijk gras is dat goed is voor de koeien weten de ganzen niet, die zien alleen maar meer en meer snackbarren geopend worden dus denken; ik blijf, ik houd die zomertrek verder voor gezien.
Vandaag is er gestemd in de Tweede Kamer over de ganzen. GroenLinks, Partij van de Arbeid (PvdA) en D66 willen dat het kabinet voor het einde van het jaar een diervriendelijk alternatief zoekt voor het tegengaan van de overlast van ganzen. Door te grote aantallen ganzen gaan oogsten verloren en verdwijnen zeldzame planten. De partijen steunen hiermee een voorstel van de Partij voor de Dieren (PvdD), om tot 1 januari 2012 geen ganzen te vergassen en ruimte te bieden met een oplossing te komen.
Lokaal waren ook de ganzen in het nieuws.In de wijk Klaphek wordt de populatie te groot en ervaren bewoners overlast. In overleg met de Dierenbescherming en het Duurzaam Fauna Advies is er door de gemeente gezocht naar een diervriendelijke oplossing voor dit probleem. Er zijn vorige week dertien ganzen gevangen door en deze ganzen zijn herplaatst bij kinderboerderijen of particulieren.
Helaas is deze lokale oplossing niet echt toe te passen voor landelijk. Daarvoor hebben we te weinig kinderboerderijen, of eigenlijk, veel en veel te veel zomerganzen. Hopelijk komt een echte, effectieve en diervriendelijke oplossing er gauw voor alle zomerganzen, en niet alleen in onze gemeente.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s