Onzekerheid is big business

Dat er aan onzekerheid geld valt te verdienen weten makers van bijvoorbeeld antirimpelcrème, cellulitisbestrijders of wimperverlengende middeltjes maar al te goed. Keer op keer wordt bewezen dat een lik simpele crème uit een blikje of potje van 3 euro net zo goed werkt als het superhoogtechnologisch serum op basis van alweer een baanbrekend wetenschappelijk inzicht dat 90 euro moet kosten.
Onzekerheid is er ook bij de gemeenten. Rode draad in alle gemeenten bij de begrotingsbehandelingen waren de ‘decentralisaties’. Oftewel, al die regelingen op het gebied van werk en bijstand, AWBZ, WMO maar ook alles rondom de jeugdzorg zal binnenkort van het Rijk overgedaan worden aan de gemeenten. Hoeveel geld er ‘meekomt’van het Rijk om alles als gemeente zelf netjes uit te voeren voor je eigen inwoners? Nog volstrekt onduidelijk. Wanneer wat overgaat? Voor de meeste onderwerpen ook nog erg onduidelijk. Of de gemeentelijke organisatie er wel klaar voor is? Ligt er aan, we weten het niet.
Maar net als met de potjes crème zijn er hier ook handige jongens die inspelen op de onzekerheid en bijbehorende informatiehonger. Ambtenaren, wethouders en raadsleden zijn daarmee nu al een interessante ‘markt’. BMC, PwC hebben allemaal al hun teams klaar staan voor ‘al uw vragen’. Laatst las ik al over een congres dat 2500 euro voor een dag moet kosten over dit onderwerp. Vandaag kreeg ik zelfs spam van een vage Amerikaans/Nederlandse organisatie die mij uitnodigde voor een kosteloze regionale presentatie. Bijzonder is dat ze op hun website mensen blijken te werven voor de functie ‘evangelist’, die op ZZP-basis aan de slag mogen en per presentatie betaald krijgen. Hier zijn dus heel wat bedrijfjes en bureaus, de één vanuit de beste bedoelingen, de ander wat meer op geld belust die veel geld verdienen aan deze onzekerheid. Geld dat niet naar de mensen kan gaan straks, maar is gaan zitten in het stillen van de informatiehonger. Alleen daarom al hoog tijd dat er einde aan de onzekerheid en alle bijbehorende verschijnselen komt. Kan ik me dan weer druk maken over welke crème ik het beste zou kunnen kopen…

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s