What’s in a name?

zaalpinoBijna twee maanden is het nieuwe bestuurscentrum geopend. In een eerdere blog schreef ik al over de verhuizing van Raadhuis naar Bestuurscentrum en dat daar taalsociologisch nog wel het één en ander van te vinden zou zijn. Het viel buiten de scope van dat stukje, maar nu, na al een twintigtal vergaderingen in dat centrum te hebben gehad, is het wel tijd.
Elke keer als ik aankom bij het gebouw waar we nu mogen vergaderen verwonder ik me over de naam. Ik denk dat als je naar de markt gaat en de mensen daar vraagt wat zij denken wat er daar gedaan wordt, vermoed ik dat het antwoord is: “besturen”.
Ja, deels is dat correct, als gemeenteraad zijn we het lokaal bestuur. Maar liever laten we dit over aan het dagelijkse bestuur van de gemeente, het College van B&W. Die, want we zijn wel duaal natuurlijk, juist niet resideren in ons bestuurscentrum maar in het Gemeentekantoor.
Vraag je diezelfde mensen waar zij verwachten dat de gemeenteraad vergadert, dan krijg je vermoedelijk het antwoord ‘in het gemeentehuis, in het raadshuis of in de raadszaal’. Ik heb in de afgelopen weken proberen uit te zoeken hoe het zo gekomen is dat ons Raadshuis toch een naam heeft gekregen die niet lijkt te passen bij de bewoners ervan. Het lijkt er op, dat het komt door het besluit van 27 maart 2008 om “het bestuur (raad en griffie) centraal te huisvesten nabij het gemeentekantoor te Pijnacker.” Bestuur moet dus al verduidelijkt worden tussen haakjes. En het gaat ook om het woordje ‘centraal’. Noem het gebouw een centrum, voor het bestuur en daar heb je je centrale huisvesting voor bestuur en griffie. Prima voor een werktitel, prima voor de schetsontwerpen. Maar ik vind het een gemiste kans dat er niet bewust gekeken is naar de naam van dit ‘bestuurscentrum’. De belangrijkste functie, het ruimte bieden aan de vergaderingen van de gemeenteraad wordt er mee verdoezeld. Dat is zonde.
Ik troost mij met de gedachte aan een beroemde passage uit Shakespeares Romeo en Julia, uit 1600.
JULIET:
       ‘Tis but thy name that is my enemy;
       Thou art thyself, though not a Montague.
       What’s Montague? it is nor hand, nor foot,
       Nor arm, nor face, nor any other part
       Belonging to a man. O, be some other name!
       What’s in a name? that which we call a rose
       By any other name would smell as sweet;
       So Romeo would, were he not Romeo call’d,
       Retain that dear perfection which he owes
       Without that title. Romeo, doff thy name,
       And for that name which is no part of thee
       Take all myself.
Daarom, als we nu met zijn allen afspreken het bestuurscentrum helemaal niet zo te noemen, maar gewoon, zoals de meeste mensen nu al doen ‘de raadszaal’, dan maakt het helemaal niet zo veel uit, wat voor letters er op de gevel geplakt staan. Een raadszaal is een raadszaal, wat voor naam je er ook probeert op te plakken en dat zal niet veranderen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s