Toekomstvisie, een glazen bol

Deze week wordt aan ons als gemeenteraad gevraagd de kaders te schetsen voor de Toekomstvisie 2025. In september vorig jaar hebben we het startsein gegeven voor de actualisatie van de huidige toekomstvisie (voor de kenners, ook wel PIT! genoemd). Een lang, maar ook erg interessant traject. Wat willen wij met onze omgeving? Wat zijn onze verwachtingen? Hoe groot moet de grip van de gemeente zijn? Is alles wel te sturen of moet je het gewoon laten gebeuren? Werkt het ook als je ‘de markt’ het werk laat doen? Hoe maak ik eigenlijk zelf gebruik van mijn omgeving? Hoe zorgen we dat kwetsbare groepen mee kunnen blijven doen?
Daarom vond ik het ook erg leuk dat we vorige week op de Jaarvergadering van de afdeling met elkaar konden discussieren over de drie scenario’s zoals die voorgelegd zijn door het College. Dat gaat om scenario 1, Vitaal tot in de kern! (klein maar fijn), scenario 2, Duurzame glazen stad! (zelfstandige grote speler) en scenario 3 (Ver)binde factor in de zuidvleugel! (onderdeel van groter geheel). Gemma Smid leidde ons snel en toch met veel informatie door alle opties heen.
Leuk was om te merken bij de aanwezigen dat ieder erg gehecht is aan zijn of haar eigen kern. Bewust gekozen heeft voor Pijnacker of Nootdorp bijvoorbeeld en we vinden het ook belangrijk dat de eigenheid blijft. Maar tegelijkertijd waarderen we allemaal dat de grote steden om ons heen zo makkelijk te bereiken zijn. Onze zorgen waren ook grosso modo dezelfde, hoe is het voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt of een zonder sociaal netwerk?  Maar wat voor mij wel de opsteker van de avond was: een gedeelde optimistische kijk op de toekomst. Niks  geen doembeelden. Niks geen neigingen om een grote muur om onze dorpen heen te bouwen om alles te laten zoals het is. Niemand wil een slotgracht graven. Iedereen dacht in kansen, mogelijkheden en op een positieve manier omgaan met de wereld om ons heen die in rap tempo aan het veranderen is in een metropool.  Om met zijn allen met zo’n progressieve blik naar de toekomst te kijken, daar krijg ik energie van, ook voor de toekomst. Ook al zit die nog besloten in een glazen bol.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s