Mondelinge vragen in de gemeenteraad gaan over actuele kwesties. Vaak is er een artikel in de krant, gesprekken met bewoners, een alarmerende brief van een organisatie die aanleiding geeft tot het stellen van deze vragen.
Tenminste, zo gaat het nu. Het voorstel van het College is nu om deze termijn van 24 uur op te rekken naar 48 uur.
Dit omdat het naar de mening van het College “wenselijk” is, deze termijn te verlengen. De reden waarom lijkt heel legitiem. De burgemeester en wethouders willen graag voldoende tijd om de vragen zorgvuldig te kunnen beantwoorden. Maar op onze vragen in de commissievergadering waar we het voorstel behandelden, wanneer deze termijn in de afgelopen tijd voor problemen had gezorgd, kwam geen antwoord. Daar was geen beeld van. Hoe vaak vragen op het laatste nippertje ingediend worden versus royaal voor de deadline? Dat is dus niet bekend. Welk probleem we oplossen dus ook niet.
We hebben gezocht in verordeningen van andere gemeenten in Nederland, maar de 24 uur uit de standaardverordening is heel normaal. Bovendien: wat is er mis als het College eens een keer op vragen die niet zo snel te beantwoorden zijn aangeeft dat het deze keer niet lukt om ze tijdens de aanstaande gemeenteraad te beantwoorden?
De PvdA-fractie vindt dat van fracties gevraagd mag worden drie keer na te denken voor ze een vraag aanmelden voor het vragenuur. Is mijn vraag actueel genoeg? Kan ik de informatie niet op een andere manier krijgen? Wat is het effect als ik nu vragen stel? Maar juist het vragenuur zorgt ook voor de sjeu van een gemeenteraad, omdat hier de onderwerpen besproken worden wat die week in de krant stond, of waar de ouders op het schoolplein met elkaar over spreken of de leden van de lokale biljartclub zich over verbaasd hebben. Resultaat: een gemeenteraad die minder slagvaardig is doordat ze niet op de actualiteit in kunnen haken en een zouteloos vragenuur. Het is een belangrijk instrument van de raad en dat moet het blijven ook.
