Stop(licht) de voedselverspilling

Soms kun je er niks aan doen en ben je in je vrije tijd nòg met je werk bezig. Ineens gaan dingen je opvallen waar je eerder nog niet zo over nadacht. Dat had ik vrijdagmiddag onder het boodschappen doen. Donderdag had ik bij het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over verduurzaming van de voedselproductie een heel aantal cijfers voorbij horen komen over voedselverspilling. De overheid wil 20% minder verspilling ten opzichte van 2009. In 2011 gooiden we 89-210 kilogram per hoofd van de bevolking aan voedsel weg. Dat is meer dan in 2009 dus we gaan de verkeerde kant op. Uit onderzoek (http://www.wageningenur.nl/nl/show/Consument-moet-minder-voedsel-verspillen.htm) blijkt dat de consument van alle schakels in de keten de grootste voedselverspiller is. Vrijdag had ik op mijn boodschappenlijstje één gele paprika staan. Dit trof ik in het groentenschap van de supermarkt: 2013-10-11 13.50.36

Drie paprika’s samen zijn goedkoper dan één losse gele. Tja! Drie keer raden wat ik kocht… En dan de bloemkool: voor ons drietjes is een kleintje meer dan genoeg. Maar kijk eens:

2013-10-11 13.50.57
2013-10-11 13.51.10

Tja. Geef de schuld maar aan de consument. Die gooit het inderdaad uiteindelijk weg. Maar misschien zijn er ook manieren te vinden waardoor het makkelijker wordt precies te kopen wat je nodig hebt, zodat je het ook opmaakt. En als iemand nog een recept voor iets met een groene en rode paprika heeft???

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s