BSO

We hadden weer eens mail van de BSO (buitenschoolse opvang). De laatste tijd gaat het dan vaak om een pedagogisch medewerker die vertrekt. En inderdaad. Wéér een juf die de BSO zal gaan verlaten. Wéér een juf waar mijn dochter aan gehecht is. Een juf die weet dat het onbeperkt fruit eten voor onze dochter geen goed idee is (want met een buik vol banaan kun je niet meer warm eten). Een juf die weet waar onze dochter blij van wordt en die haar kan troosten als ze verdrietig is.
De juf gaat weg omdat haar contract niet verlengd kan worden. Net zoals de juf die twee maand geleden weg ging. En de juf die drie maand geleden wegging. En de juf die een half jaar geleden weg moest. En net zo goed komen er straks weer nieuwe juffen en meesters bij. Meer en meer invalkrachten met nul-uren contracten. Veel wisselende gezichten in de leiding van de groep.  Zoveel nieuwe gezichten dat wij niet meer de namen kunnen onthouden en onze dochter ook niet. Niemand krijgt meer een vast contract. Medewerkers kunnen zo geen vastigheid op bouwen en de kinderen hebben ook geen houvast.De kinderopvang is een commercieel bedrijf. De organisatie geeft als reden de teruglopende aantallen kinderen aan. Het financiele plaatje telt, maar er wordt niet bijgehouden wat het grote verloop onder het personeel met de kinderen doet. Hoe kan het zo zijn dat iedereen zich vreselijk druk maakt over de kwaliteit van de scholen, maar dat de kwaliteit in de uren vlak voor en vlak na school er niet toe doet? Waarom is de opvang van kinderen hier synoniem aan kinderoppas? De juffen en meesters op de BSO heten niet voor niks officieel ‘pedagogisch medewerker’. Hoog tijd dat ze dan ook de waardering en vastigheid krijgen die zij en onze kinderen verdienen.

Advertentie

3 gedachtes over “BSO

  1. In Pijnacker zit een grote aanbieder voor bso zonder winstoogmerk. Er zijn commerciële en non profit aanbieders die hoge kwaliteit bieden met een vast en stabiel team en er zijn commerciële en non profit organisaties waar de kwaliteit ver te zoeken is. Aan een commerciële inslag of niet ligt het dus niet. Het is de overheid die kinderopvang steeds onaantrekkelijker maakt door op de kinderopvangtoeslag te bezuinigen. Ouders maken hierdoor minder of helemaal geen gebruik meer van buitenschoolse opvang met als gevolg dat de kindaantallen sterk kunnen inzakken. Het is niet realistisch te verwachten dat dit geen personele effecten heeft. Tegelijkertijd heeft uw dochter recht op vaste en vertrouwde pedagogisch medewerkers. Ik adviseer u uw pijlen te richten op uw eigen PvdA minster Asscher. Gelukkig is een klein deel van de bezuinigingen teruggedraaid en is de kinderopvan in 2014 weer iets beter te betalen voor ouders.

  2. Het ging mis, toen iemand bedacht de kinderopvang per uur te gaan betalen. Ik stelde toen voor om juist een bonus in te voeren, als waardering voor professionele zorg, aandacht en opvoeding. Er werd daarmee helaas het signaal afgegeven dat BSO (te) duur zou zijn, terwijl elke ondernemer weet dat je met die beeldvorming nooit zult winnen.

  3. Alle kinderopvang dient te voldoen aan de wet kinderopvang en de daaraan gekoppelde kwaliteitseisen. Stabiliteit en vaste pedagogisch medewerkers vormen de basis. Afrekenen per uur is uitzonderlijk in de kinderopvang en vormt dan ook niet het probleem. Dit is een veel voorkomend misverstand dat ontstaat omdat de belasting dienst voor de kinderopvangtoeslag wel uitgaat van vergoeden per uur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s