Buitenschoolse opvang deel twee

Een paar weken geleden schreef ik een blog over het al weer moeten uitzwaaien van een juf op de Buitenschoolse opvang.  De vele reacties die ik kreeg bevestigden mijn vermoeden dat dit in het hele land speelt. En niet alleen ouders en kinderen vinden het vervelend, maar ik kreeg ook uit de hoek van de pedagogisch medewerkers veel reacties van herkenning. Kinderen willen hun juf niet missen, de pedagogisch medewerkers zwaaien bij vertrek een vaak dierbare collega uit. Wie of wat er de schuld heeft? Is het alleen de economische crisis? Is het de regering die kinderopvangkosten zo op en neer laat gaan door te schommelen met het beleid voor de tegemoetkoming in de kosten? Zijn het investeerders en aandeelhouders in deze sector die alle winst zelf houden? Het zal van alles een beetje zijn. Opvallend is in elk geval dat vaste contracten schaars zijn en nul-urencontracten en oproepkrachten ook hier steeds populairder worden.
Inmiddels heb ik gesproken met Tweede Kamerlid Keklik Yücel, zij heeft onder andere arbeid en zorg in haar portefeuille en dus de kinderopvang. Mijn zorgen over het snelle verloop van personeel deelde zij, een goede kwaliteit in de buitenschoolse opvang ook continuiteit van personeel betekent. In de eerstvolgende vergadering met minister Lodewijk Asscher zal Keklik Yücel dan ook deze problematiek aankaarten en aangeven geen nulurencontracten meer te willen in deze branche.
Bovendien zit diezelfde minister Asscher ook niet stil.Er komt extra geld voor het aan ander werk helpen van ontslagen werknemers in de kinderopvang, jeugdzorg en welzijn. Het gaat om afspraken om met (om)scholing en begeleiding de medewerkers aan ander werk te helpen. Als er dan ook nog met de sector goede afspraken te maken zijn over het personeel dat wel blijft zou dat mooi zijn. Want telkens weer die nieuwe gezichten voor de groep, dat moet toch echt gauw afgelopen zijn vind ik.Dan zijn èn de medewerkers èn de kineren geholpen.

Advertentie

Een gedachte over “Buitenschoolse opvang deel twee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s