Uitbreiding manege van de baan, balans in Bieslandse Polder blijft behouden

roderoosssOmwonenden en meerdere organisaties hebben in de afgelopen maanden tegen de uitbreiding van de manege aan de Bieslandseweg 2 in Delfgauw geprotesteerd. De eigenaar van de manege heeft toestemming gevraagd om uit te breiden van 37 naar 65 paardenboxen. Om de verwachte extra verkeersbewegingen van auto’s met paardentrailers op te vangen zou de weg dan deels verbreed worden en zouden er passeerplekken komen. Daarnaast zouden er in het bos extra parkeerplekken aangelegd worden. Een meerderheid van de gemeenteraadsfracties is tegen de uitbreiding van de manege aan de Bieslandseweg 2. De gemeenteraad wil de balans tussen natuur, recreatie en economie in de Polder van Biesland beschermen. Het amendement op initiatief van de PvdA om deze uitbreiding tegen te houden is door bijna alle fracties samen ingediend. In de raadsvergadering van eind maart is dan ook besloten de uitbreiding niet toe te staan. Hieronder staat de spreektekst zoals ik die uitgesproken heb tijdens de oordeelsvormende raadsvergadering over dit onderwerp.

Voorzitter,

“They paved paradise to put up a parking lot” . Deze dagen moet ik geregeld denken aan het liedje Big Yellow Taxi van Joni Mitchell.  Een waarschuwing: neem het groen om je heen niet voor lief. Je weet niet wat je hebt totdat het verdwenen is.

Tijdens een werkbezoek een paar weken geleden aan dit gebied hoorde ik van Jan Duijndam, boer in het gebied u allen wel bekend en van de Vrienden van Biesland over de bergen werk die verzet zijn om de verbinding tussen natuur en economie in dit gebied ijzersterk te maken. Met opmerkelijk resultaat, zoals we allemaal kunnen beleven. En dat is pas begonnen in 2008.

Ongeveer een jaar geleden was ik met een aantal partijgenoten ook op werkbezoek in dit gebied, toen bij Staatsbosbeheer en de boswachter vertelde ons, terwijl we midden in het groen tussen de fluitende vogels van de rust genoten dat  dit gebied qua recreatie één van de meest intensieve gebieden is in de Randstad. Inmiddels ver boven de twee miljoen bezoekers per jaar. Ze wees ons, vanuit het weiland de verstedelijkte gebieden aan waarvan Biesland de achtertuin is. Delft, Den Haag, Nootdorp, Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker, Lansingerland. Biesland is een groene enclave op fietsafstand, het groen om de stad. Het paradijs dat we niet moeten willen bestraten. Of, om met het Natuur- en Milieuplatform te spreken: Blijf zorgen voor een win-win-win situatie: natuur, recreatie en economie zijn de pijlers waar dit gebied op rust. Dat brengt mij op de gewenste uitbreiding van de manege. Of, manege: in de stukken staat Hippisch Centrum. De wethouder gaf aan dat er géén hippische evenementen plaats zullen vinden, maar in het bestemmingsplan staat, dat hippische evenementen zijn toegestaan. Hoeveel is niet duidelijk. Dus allemaal weekenddagen vol me trailers door dit gebied. Weg met de rust in de omgeving en het recreatieplezier van vele duizenden. En reken maar, dat de eigenaar, als de uitbreiding wordt toegestaan, het verkoopt als Hippisch Centrum? En is dat het einde? De PvdA-fractie is bang dat, als er eenmaal een grote manege zit, er ook meer activiteiten zullen gaan ontstaan.

De PvdA-fractie is het met de omwonenden eens dat van de uitbreiding grote gevolgen uitgaan voor de verkeersintensiteit. Dus meer verkeer, en soms behoorlijk veel. De wethouder gaf aan dat een weguitbreiding nodig is, en misschien zelfs sowieso, ook al komt de manege niet, nodig is. Klopt dat? Door de krappe weg rijdt het autoverkeer heel langzaam. Een bredere weg zorgt voor sneller rijdend verkeer en zal nog meer mensen ertoe te verleiden met de auto te komen. ? Is het niet eerder zo dat een wegverbreding meer auto’s aantrekt, en daardoor wordt de situatie vervolgens juist onveiliger in plaats van veiliger!? Mensen fietsen, hardlopen, wandelen en skeeleren er juist nu graag omdat het relatief rustig is.  En overzichtelijk. Een bredere weg jaagt recreanten weg.

Wij vinden, dat we een goede balans moeten opmaken. Uitbreiding van de manege leidt tot winst voor de ondernemer en de klanten van de manege. Enkele tientallen mensen. Maar biedt verlies voor de natuur, de miljoenen recreanten, de lokale economie (voor de andere bedrijven), voor de kwaliteit van de woon- en leefomgeving. Een grotere manege en wat daarmee samenhangt bredere weg haalt de hele balans uit het gebied, die balans die opgebouwd is door heel veel mensen en organisaties die betrokken zijn bij dit gebied, die balans waar nu natuur, economie en recreanten van profiteren. De gevolgen van de uitbreiding van de manege kunnen deze balans verstoren en de uitbreiding van de manege zal deze balans in elk geval niet versterken. Het is duidelijk, dat het voor de PvdA niet moeilijk is om deze balans op te maken: blijft daarom van mening, net als bij het voorontwerp, dat de uitbreiding niet kan.

amendement biesland

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s